Dansen met haperend brein

Home Health Dansen met haperend brein

Dansen met haperend brein

Uit onderzoek is gebleken dat dans speciaal gericht op mensen met haperend brein een positief effect kan hebben op het welzijn een vertraging van het ziekteproces kan opleveren. DanceWorks Health is daarom gestart met het aanbieden van wekelijkse danslessen speciaal voor mensen met haperend brein door dementie of Parkinson. Met Dans voor Dementie en Dans voor Parkinson brengen wij deze groep mensen in contact met dans en met elkaar. De lessen zijn zeer laagdrempelig en de deelnemers hoeven geen enkele ervaring met dans te hebben om te kunnen deelnemen. 


Doelstelling 

Dansen is een vorm van non-verbale communiceren en daardoor een manier waarop mensen elkaar (weer) kunnen vinden. Ook, of juist, als het geheugen het af heeft laten weten geeft dansen je de kans om weer jezelf te zijn. Dansen heeft ook het voordeel dat je lichamelijk wat actiever zijn. Spieren worden aan het werk gezet, het bloed circuleert vrij door de aderen en dansen zorgt ervoor dat het vocht vrij door de benen kan stromen. Daarnaast helpt dansen om contacten te leggen met anderen mensen, dansen zorgt ervoor dat mensen elkaar zien en dat zij plezier met elkaar hebben. 

Dans speciaal gericht op het haperend brein heeft een positief effect op het welzijn van de deelnemer en kan een vertraging van het ziekteproces opleveren. 


Verbinding cultuur en welzijn en transformatie in het sociaal domein (omslag) 

Cultuur en Welzijn waren twee verschillende werelden. Daarin vindt een omslag plaats. 

Bewegen en sociale interactie heeft een positief effect op de deelnemers. Patiënten hebben de neiging zich terug te trekken uit allerlei activiteiten. DanceWorks Health is er op gericht Cultuur en Welzijn te verbinden. Binnen DanceWorks Health hebben we oog voor de beperkingen maar zien we juist veel mogelijkheden.

Juist door het dansen in een groep met lotgenoten is er herkenning en moedigt men elkaar aan om door te gaan met bewegen. Deze sociale interactie en het daarbij behorende plezier zorgt voor minder stress en meer levenslust. Wekelijks bezig zijn met dans betekent zingeving. Bij bewegen wordt door de hersenen positief gestimuleerd wat ertoe leidt dat men zich beter in zijn vel voelt. Het creëren van een optimistische en dynamische sfeer tijdens de lessen is daarbij zeer belangrijk. 


Locatie

De lessen worden op verschillende locaties gegeven. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met KunstForm.

Methodiek De lessen zijn gebaseerd op de door Andrew Greenwood ontwikkelde methodiek. Charo Bocaranda is een eerstegraads dansdocent. Aanvullende op haar dansopleiding heeft zij een docententraining gevolgd bij Switch2move (Tilburg).

Rooster

.

Doe jij mee?